Omgeving

Centraal in het dorp Colijnsplaat ligt de karakteristieke Voorstraat met mooie lindebomen. Hier vindt u gezellige terrassen, winkeltjes, een bakker en een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Er zijn in Colijnsplaat diverse bezienswaardigheden zoals een replica op ware grootte van een Romeinse tempel voor de godin Nehalennia, het monument “Houen Jongens” ter herinnering aan de watersnoodramp van 1953, het monument van de verdronken dorpen en een standbeeld van Johannis de Rijke (Nederlandse waterstaatkundige). Rondom de haven liggen langs de zeedijken van de Oosterschelde uitgestrekte natuurgebieden in de inlagen. Inlagen zijn kleine ingedijkte poldertjes waarin mooie wandelingen kunnen worden gemaakt. Het eiland Noord-Beveland is hoofdzakelijk in gebruik als landbouwgebied. Er zijn over het hele eiland vijf dorpskernen met ieder een eigen karakter. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes. Op Noord-Beveland is een fietsknooppuntensysteem en ook voor wandelaars is een uitgebreid wandelnetwerk uitgezet. Voor gezinnen met kleine kinderen is er een strandje aanwezig onder de noordelijke havendam. Ter hoogte van camping De Orisant kunt u zwemmen in een zogenaamd getijden-zeebad.

De Oosterschelde

De Oosterschelde moet je beleven. Iedere dag weer. Geen dag is hetzelfde in het grootste Nationaal Park van Nederland. Jutten over het strand, banjeren door het slik met de natte laarzentocht, een bezoek aan het wondere onderwaterleven met de snorkel, proeven van zilte zaligheden, kajakken naar een zandplaat, speuren naar bruinvissen en natuurlijk op zoek naar zeehonden. En nog veel meer!

Het wemelt van de activiteiten op en rond de Oosterschelde. Heel veel van deze activiteiten zijn te vinden op de ontdekkaarten via de website of met de app Ontdek de Oosterschelde (App store).
Door de open verbinding met de Noordzee is het twee keer per dag eb en twee keer vloed. De slikken en zandplaten die bij vloed onder water staan, vallen bij eb droog. Een verassend veranderde landschap waar je van blijft genieten. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout én zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren. Het is een thuis, een overwinterplaats, een kraamkamer en een wegrestaurant tegelijk. Van veel vissen, zoals geep en ansjovis, worden de jongen hier geboren. Inktvissen komen hier speciaal om te paren. Sommige vogelsoorten, zoals de tureluur, komen naar het Oosterscheldegebied om er te broeden. Andere verblijven er een korte periode tijdens de trektocht naar het zuiden of noorden.

Voor meer info: zie Nationaal Park de Oosterschelde

Havenkantoor

Op het havenkantoor kunt u een boekje lenen met een beschrijving van een historische rondwandeling door Colijnsplaat met veel leuke bezienswaardigheden. Ook zijn kaarten met het fietsknopensysteem in bruikleen beschikbaar.

Nautische Informatie

Post Wemeldinge VHF 68 Zeelandbrug VHF 18   (openingstijden elk uur HH:25 en HH:55)

Roompotsluis VHF 18 Zandkreeksluis VHF 18

Weerberichten: Post Wemeldinge VHF 68 elk uur HH:15 Post Ouddorp VHF 25 elk uur HH:30

Duikwacht Colijnsplaat 06 10445313

Overige Informatie

Markten: Zierikzee donderdag,  Goes dinsdag en zaterdag,  Middelburg donderdag en zaterdag

Watersnoodmuseum te Ouwerkerk, www.watersnoodmuseum.nl

Museum Zierikzee, www.stadhuismuseum.nl

Historisch Museum Goes, www.hmdb.nl

Deltapark Neeltje Jans, www.neeltjejans.nl

Zwemparadijs Omnium Goes www.omnium.nl

De Oosterschelde, www.np-oosterschelde.nl/

 

Actuele informatie:

www.vvvzeeland.nl en www.badkoerier.nl

  • Vereniging
  • Home
  • Passanten
  • Home2
Nieuwsberichten
woensdag, 11 mei 2022 - om 11:16 Zeelandbrug gestremd 24 & 25 mei
maandag, 2 mei 2022 - om 19:27 Het is al weer bijna ......

Services

© 2022 Watersportvereniging Noord-Beveland Colijnsplaat | Webdesign & Realisatie: VisieCom